UE: Angela Merkel doreste sa actioneze pentru 'o uniune politica' in Europa cu tarile doritoare

Data publicarii: 07-06-2012 | International

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat joi dimineata, la televiziunea publica ARD, ca doreste sa actioneze pentru ''o uniune politica'' in Europa, cu riscul de a accepta ideea unei Europe cu doua viteze daca unele tari blocheaza aceasta initiativa, relateaza AFP.

''Avem nevoie de mai multa Europa /.../ , de o uniune bugetara /.../, si avem nevoie inainte de toate de o uniune politica. Trebuie sa-i cedam Europei, pas cu pas, competentele'', a declarat dna Merkel, adaugand: ''Dar nu trebuie sa ramanem imobili pentru ca o tara sau alta nu vrea sa urmeze'' aceasta idee. 

Cancelarul german a evocat libera circulatie in cadrul Europei, reglementata prin acordurile Schengen, si existenta zonei euro ca exemple de domenii in care Uniunea Europeana avanseaza deja in mod dispersat. In acelasi timp, ''trebuie sa ramanem deschisi, sa dam posibilitatea pentru toata lumea de a participa'', a precizat dna Merkel. 

Declaratiile dnei Merkel survin la o zi dupa convorbirea telefonica cu presedintele american, Barack Obama, cu care ea a evocat necesitatea unor masuri pentru intarirea zonei euro, potrivit Casei Albe. 

La amiaza, dna Merkel il va primi pe premierul britanic, David Cameron, pentru a discuta despre criza euro. 

Cancelarul a incercat, printre altele, in interviul sau sa tempereze asteptarile legate de summitul Uniunii Europene de la sfarsitul lunii iunie, estimand ca reuniunea nu va rezolva dintr-o data toate problemele zonei euro. 

Angela Merkel a explicat, cum face periodic inainte de reuniunile de acest fel, ca nu crede ''sa existe vreun summit care sa rezolve totul dintr-o data'', subliniind ca ea doreste sa le prezinte partenerilor sai la summitul din iunie o propunere pentru un program de lucru care are ca obiectiv o uniune politica. 

Potrivit unui sondaj publicat joi, peste trei sferturi dintre germani /78 %/ cred ca ''ce e mai rau in criza euro n-a sosit inca'', dar 70 % dintre ei sunt insa increzatori ca Europa va surmonta criza actuala si euro va continua sa existe. 

Cancelarul german a explicat din nou strategia sa privind cresterea economica pentru Europa. ''Consolidarea bugetara si cresterea economica sunt cele doua fete ale unei singure si aceleiasi monede', a afirmat ea, subliniind ca o crestere economica ar trebui sa vina dintr-o competitivitate intarita in diferitele tari ale Uniunii Europene . 

Trebuie, fiecare tara din Europa, sa ne confruntam cu propriile noastre slabiciuni''. Productivitatea ''inseamna pur si simplu ca trebuie sa producem in maniera de a putea vinde bine peste tot in lume'', a explicat cancelarul, adaugand: ''Aceasta este ceea ce apar eu si cred ca aceasta idee intruneste unanimitatea in Europa''. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: